tisdag 23 augusti 2011

Hitte-på-kaka


Ströbröd+hackad mandel och hasselnötter
i botten av kakformen......
.... sedan på med ett gäng söta mogna plommon....
..... skjuts in i ugnen.....
.... å stoppa in i munnen!
Man skulle kunna tro att vi både bakar och äter kakor ganska ofta här på the Island..... och det göööör vi också vill jag lova :). Idag gjorde jag en "hitte-på-kaka" av plommonen som vi hade kvar. Slänga i lite här å slänga i lite där, så blir det nog bra, och idag behövde jag inte ens skriva ner receptet för det var så lätt att komma ihåg vad jag kastade ner i kakan. Here we go;

Inredningsfruns hitte-på-kaka med plommon
* 3 stora ägg (el. fyra små)
* 2 1/2 dl socker
* 1 1/2 msk vaniljsocker
* 100-120 gr smör (ajabaja för att använda margarin i denna kaka)
* 2 dl vetemjöl
* 1 1/2-2 dl mandel-/hasselnötsmjöl (ta lika mycket mandel som hasselnötter och mal i kvarn och använd det angivna måttet till kakan)
* ett gäng mogna plommon (det blir säkert gott med persikor, körsbär eller liknande också, kan jag tänka mig)
* 3 bittermandlar
* smör+ströbröd+hackade nötter till formen.

How to do it;
Sätt ugnen på 175 grader (lite varmare om du har varmluftsugn).
Börja med att smälta smöret och låt svalna lite grand. Mal därefter mandlarna och hasselnötterna i kvarnen (vaaaarför kan man inte köpa mandelmjöl på påse?!?) och blanda nötmjölet tillsammans med vetemjölet. Riv sedan bitternamndlarna på ett rivjärn och vänd ner i mjölblandningen.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt. Vänd ner mjölet i smeten och häll sist ner det smälta smöret.

Dela plommonen och lägg dem i en smörad och bröad form (jag hackade lite mandel och hasselnötter och la i botten). Häll försiktigt på smeten och grädda sedan kakan långt ner i ugnen i ca 40 min. Känn efter med provsticka så att kakan har "stannat" i mitten och inte är kladdig. Stjälp upp kakan på ett sockrat fat/bricka så att plommonen hamnar uppåt. Pudra över lite florsocker. Ät och njut av denna lite söt/syrliga (varför blir söta plommon syrliga när de varit i ugnen??) plommonkaka med söt mandel och hasselnötsbotten. Yummi!

KRAM

// Inredningsfrun

Psssssst...... Jag har inte glömt bort att jag ska lägga ut receptet på kantarell och Västebottenostpajen och även mandelkakan. Det kommer. Promise!

2 kommentarer :

Anonym sa...

mmmmmmmmmmmmmmmm...jag gör med en plommonkaka. Jag smälter smör, farinsocker och flagad mandel i formen sen lägger jag på plommon och sen smet..blir med himla god med vaniljsås till mmmmmmmmmmkanske ska ta och baka lite idag...kramis semlan(mys och hemtrevnad)

Anonym sa...

Tack snälla du för alla goa recept du ger ut till oss. =) Jag längtar att få gå in på din blogg varje dag o få ta del av ALL din inspiration. Kul också m inspelningsklippen. Du är bara för underbar. Vilken energi du har att du orkar att ge av den till oss alla. Bamse kram till dig. Magda (sommaren65)