tisdag 29 november 2011

Som utlovat!


Som utlovat kommer här receptet på julens smarrigaste (japp!) saffranskaka. Å om ni bara ska baka en sak nu i jul, så baka denna lilla delikata och lite "tunga" kaka. Saftig, gyllengul och alldeles, alldeles saligt god är den. Min käre mor har bakat den i alla år, men jag har tagit mig friheten att ...hm... uppdatera den lite.

Sa jag att den var superlätt att göra också?? Iallafall. Här kommer receptet;

Inredningsfruns saftiga saffranskaka
* 1 pkt saffran
* 230 gr smör (äkta, inget margarin-tjafs till denna)
* 2 stora ägg eller 4 små
* 3 dl socker
* 1 mjölk
* 1/2 dl gräddfil eller turkisk yoghurt
* 4 dl vetemjöl
* 2 tsk bakpulver
* 1 1/2 msk vaniljsocker
* 1 tsk kanel
(om man vill rivet skal från en clementin + lite av saften)

How to do it;
(Sätt på ugnen på 175 grader)
Smöra och bröa en form. Smält smöret och ställ sedan åt sidan och låt svalna. Stött saffranet i en mortel. Vispa socker, vaniljsocker och ägg fluffigt (alltså riiiktigt fluffigt. Kämpa lite med elsivspen). Tillsätt saffran, kanel, det smälta avsvalnade smöret, mjölken. Blanda till sist mjölet med bakpulvret och sikta (så att det inte blir några mjölklumpar i denna delikata lilla kaka) ner i smeten. Häll smeten i formen och grädda kakan i ca 40-45 minuter i nedre delen av ugnen. Prova med en sticka (se för tusan till att inte ha kakan inne för länge så att den bli torr. Stickan ska vara saftig!!)

Ät och avnjut kakan till tonerna av favorit-jul-skivan, en massa tända ljus och framför allt nära och kära. Det är jul-mys på hög nivå, vill jag lova.

KRAM

// Inredningsfrun

Psssssst..... Ja, just det ja. "Att-vara-någons-fru"-Emma sa att jag inte kommer (http://attvaranagonsfru.se/2011/11/29/att-ha-ett-datum/) så åker jag på spöstraff. Så det är bara till att boka biljett och åka dit. Med nöje :D! Tjohoooooo! I´´ll be there!

12 kommentarer :

♥ Fyra årstider sa...

Å vad gott, jag bakade i helgen till fröknar. Bilderna är mysiga, det är ju mysigt hemma hos dig vännen.

Kram Lotta

LyckligaPraliner sa...

Oj så smarrigt! Ska prövas. Tack så mycket för receptet :)

Ann-Louise

Frida V. sa...

Kakan ser galet god ut. Blev riktigt megabautasugen (trots att jag är mitt uppe i sockeravgiftningskur).

...den där bloggträffen vore ruskigt kul att delta i.

Väl mött!
/trogen läsare

Anonym sa...

Ska bakas i helgen!!
Tack för en härlig blogg!!!

Hjärtan i livet sa...

Denna saffranskaka måste testas, får bli till helgen.
Ha en bra dag!
Eva Inspirerad läsare

Maddie sa...

Mumsigt värre :) Får nog testa den framöver, just nu har jag hela kylen full av kakor (som slinker ner hela tiden...) efter helgens kalas! Tänkte det skulle vara himla kul att åka på Emmas bloggevent jag också :) Hon är ju helgrym den haha. Samåkning från Kalmar/Öland kanske?! (Jag lovar, jag är ingen galning haha) Kram från en ganska ny läsare

Villa Tallbacka´s Home sa...

God fortsättning!

Åh den verkade ljuvligt god, får pröva mig på den idag! Såå glad i saffran!

Ha en bra dag på The Islands!

Kramiz Johanna påTallbacka

Att vara någons fru sa...

Jag såg iofs lite fram emot spöstraffet. Men jag ser mer fram emot att träffa dig :)

Ullis sa...

Jag testa din kaka i dag helt underbar fick högst betyg av dom som fick smaka,den blir de fler gånger innan jul. Kramar

Epona sa...

Har idag testat kakan men gjorde den som muffins istället. Underbart recept! Muffinsen blev krispiga utanpå och mjuka och saftiga inuti. Mums mums!!!!

Anonym sa...

Hej!
Ser supergott ut Du skriver 1 mjölk. Vilket mått?

Mvh Annika

Anonym sa...

Hej! Jag har nyss hittat till din underbara blogg och blev otroligt sugen att prova ditt recept. Fastnade lite på mjölken dock... 1 dl eller? När ska gräddfilen i? Samtidigt som mjölken? Vill ju inte förstöra ett vinnande recept ;-)
Ha en fortsatt bra december! Jag kommer att fortsätta kika in.
/Kramar